Táto výnimočná udalosť s TOP inovatívnymi nápadmi bola vôbec prvou výstavou tohto charakteru v rámci Stredného východu. Okrem dychberúcich technologických noviniek, ktoré si vychutnal nejeden nadšenec, bola okrem iného jedinečným miestom na získavanie nových obchodných kontaktov. Výstava s kľúčovou témou  budúcnosť bola miestom na prezentáciu technologických úspechov z celého sveta.                                              

Návštevníci sa mali možnosť zúčastniť na bohatom kultúrnom programe, širokej škále interaktívnych výstav a boli im predstavené mnohé ekologicky udržateľné iniciatívy. Všetky tieto progresívne myšlienky sa dali zažiť na jednom jedinom mieste. 

obr2790_p457905eea319.jpg

Technológie, ktoré vám vyrazia dych

V hlavnej úlohe bol futurizmus, monumentálnosť a fyzikálne javy. Dubaj Expo 2020 bolo miesto, ktoré spojilo udržateľný dizajn s nadčasovou architektúrou budúcnosti. Návštevníci mali možnosť vidieť budovy, ktoré dokážu vyrábať elektrinu, kyslík alebo dokonca udržiavať mikroklímu.


Vybrali sme tie najzaujímavejšie z nich:

  1. Terra pavilón v znamení udržateľnosti 

97 % z recyklovanej ocele a 1055 solárnych panelov. Takýto monument sa nachádzal hneď pri jednom z hlavných vchodov. Terra pavilón reprezentoval stratégiu energeticky udržateľnej prevádzky

Táto stavba je schopná všetku energiu a vodu produkovať sebestačne. Je ukrytá pod obrovskou strechou v tvare lievika, ktorý slúži aj ako zberač dažďovej vody a vzdušných pár. Tie následne odvádza do záhrad, ktoré ju lemujú. V okolí stavby je rozmiestnených ešte 18 menších „energetických stromov“ s rovnakým účelom, ktoré sa dokážu otáčať za slnkom a prebytočnú energiu si odložiť na neskôr.

Očakáva sa, že stavba bude schopná ročne generovať 4 GWh elektrickej energie. Ako napovedá samotný názov pavilónu, táto energia sa využíva najmä na jeho samotný chod, ako napríklad na rotáciu „stromov“, chladiaci systém či zariadenia na zber a recykláciu vody.

obr2790_pf4f5e23195fd.jpg
Zdroj: www.theplan.it

  1. Expo Explorer – ekológia na prvom mieste

Aká je budúcnosť ekologickej prepravy? Návštevníci EXPO Dubaj 2020 si popri cestovaní areálom mali možnosť na vlastnej koži vyskúšať budúcnosť s vláčikom Expo Explorer, ktorý bol poháňaný technológiou stlačeného vzduchu

Bolo to po prvýkrát, keď bola táto technológia použitá v praxi. Vláčik  previedol návštevníkov pavilónmi výstavy a nechal ich nahliadnuť do udržateľnej budúcnosti dopravy. Stačilo naskočiť a užiť si jednu z najvýznamnejších udalostí na svete.

obr2790_pfdafff81b030.jpg

Zdroj: www.gulftoday.ae

  1.  Bijúce srdce výstavy Al Wasl Plaza

Uprostred celého areálu Expo Dubaj 2020 sa nachádzala majestátna Al Wasl Plaza. 

Táto laserová projekčná plocha je najväčšia svojho druhu. Jej kupolová konštrukcia sa každý večer zmenila na 360-stupňové projekčné plátno. Prostredníctvom vyše 250 projektorov tak bolo možné nad hlavami návštevníkov vytvoriť neobyčajnú atmosféru a rozšíriť ich zážitok z predstavenia, ktoré prebehlo na neveľkom pódiu v jej strede. 

Každé posedenie, oddych či večerná prechádzka pod touto kupolou sa takto zmenili na nezabudnuteľný zážitok. Keďže kupola bola priehľadná, toto fascinujúce divadlo sa stalo dostupným pre všetkých návštevníkov v interiéri aj exteriéri.

obr2790_p4427f57ea0c2.jpg

Zdroj: www.world-architects.com

  1. UK Pavilón – Ako by povedal básnik… alebo umelá inteligencia?

Obdivuhodnou súčasťou pavilónu Veľkej Británie bola jeho drevená fasáda s LED displejmi, špeciálne upravenými a vloženými do drevenej konštrukcie, na ktorých sa každých 60 sekúnd zobrazovala báseň generovaná umelou inteligenciou.

Tento algoritmus experti vytrénovali tak, že ho „nakŕmili“ vyše 15-tisíc básňami v angličtine a arabčine. Návštevníci mali možnosť zadať slová do algoritmu a následne si prečítať generovanú báseň v aplikácii v mobile.

EXPO 2020 Dubaj. Technológie, ktoré vám vyrazia dych

Zdroj: www.prg.com

  1. Multišetrný výťah budúcnosti

Za zmienku tiež určite stojí práca nemeckých inžinierov výťah MULTI, navrhnutý na použitie v moderných výškových budovách. Nepotrebuje laná a dokáže sa pohybovať nielen vertikálne, ale aj horizontálne.

Využíva tzv. maglev, čiže technológiu magnetickej levitácie, kde časť magnetov udržuje odstup kabíny od šachty a časť zabezpečuje jej pohyb. Hlavnou výhodou takéhoto výťahu je, že z podlahovej plochy každého poschodia „neukrojí“ toľko ako bežný výťah. Okrem toho je oveľa jednoduchšie optimalizovať jeho spotrebu energie a čakaciu dobu cestujúcich.

Inovatívne riešenia slovenských vystavovateľov

Superpočítač Prodigy

Slovenský pavilón predstavil technologický skvost firmy Tachyum. Išlo konkrétne o univerzálny procesor Prodigy, ktorý sa svojou hodnovernosťou snaží suplovať funkcie ľudského mozgu. Jeho kapacita je až 64 exaflopov, čo z neho robí jeden z najvýkonnejších superpočítačov svojho druhu. 

Jeho tvorcovia doň vkladajú veľké nádeje na riešenie mnohých zložitých výziev ľudskej spoločnosti od rýchlejšieho objavovania liekov a vývoja vakcín až po vyhodnocovanie vplyvu klimatických zmien, predpovede počasia či personalizovanú medicínsku liečbu.

Ecocapsule – energetické mobilné mikrodomy

Riešenie na to, ako aj na odľahlých miestach zostať v spojení so svetom, predstavil slovenský startup Ecocapsule®, a to pomocou energetických mobilných mikrodomov, ktoré sú navrhnuté tak, aby s využitím minimálneho priestoru poskytli čo najväčšie pohodlie a komfort.

Ecocapsula je vybavená solárnymi panelmi so solárnym výkonom 880 W. Obnoviteľné energie zbiera pomocou veterných turbín, ktoré dodávajú až 750 W 24 hodín denne. Ecocapsula otvára možnosť práce na diaľku mnohým profesiám aj v odľahlých častiach sveta prakticky odkiaľkoľvek.

Vodíkový automobil MH2

Slováci tiež predstavili inovatívne riešenie v oblasti mobility. Bol ním unikátny vodíkový automobil MH2, ktorý vznikol vďaka spolupráci Technickej univerzity v Košiciach a spoločnosti MATADOR Group, ktorý reflektoval na využívanie vodíka ako alternatívu paliva v blízkej budúcnosti a redukciu emisií na minimum. Okrem ekologického aspektu sa automobil predstavil nadčasovým futuristickým dizajnom.  

obr2790_p27cd7d2280ac.jpg
Zdroj: www.mhsr.sk

Každý si prišiel na svoje

Výstava EXPO Dubaj 2020 bola bezpochyby výkladnou skriňou špičkových technológií a inovácií z každého kúta sveta. Na svoje si prišli technologickí nadšenci, gurmáni, umelci, ekoaktivisti a vlastne každý, komu nie je ľahostajná budúcnosť našej planéty. 

192 zúčastnených krajín sa snažilo inšpirovať jednotlivcov aj komunity demonštrovaním medzinárodnej spolupráce, špičkových inovácií či udržateľných riešení z celého sveta. Tento rok tak mohli prispieť k naštartovaniu svetovej ekonomiky po koronakríze vďaka inovatívnym vynálezom a riešeniam, ktoré boli predstavené na Dubaj Expo 2020. 


Ak vás zaujímajú novinky zo sveta technológií, sledujte pravidelne našu webstránku a dozviete sa viac.


Máte záujem o technické poradenstvo pri výbere konkrétneho produktu, prípadne máte inú otázku či požiadavku? Prosím, vyplňte nasledujúci formulár, radi vám pomôžeme.