Nebýva zvykom chváliť LED, ktoré svietia pomerne slabo, ich svetlo je nezvyčajne fialové a ešte sú aj pomerne drahé. Prečo sú potom zaujímavé? Odpoveď už určite tušíte – hlavné spektrum týchto LED leží v neviditeľnej UV oblasti.

Aplikácií, kde sa využíva UV svetlo, je nespočetne veľa. Spomeňme len kontrolu bankoviek, dezinfekciu, osvit fotocitlivých materiálov (napr. DPS), vytvrdzovanie UV citlivých lakov a lepidiel, kontrolu použitia náterov (napr. priesvitné laky s UV indikátorom) atď.

Spoločnosť Kingbright prináša na trh hneď dve série UV LED v SMD puzdrach:

KTS-2012 - nízkovýkonová LED s max. prúdom 30 mA v SMD puzdre o veľkosti 2,0x1,2mm

KTDS 3534 - výkonová LED s max. prúdom 500mA (cca 1,7W) SMD puzdre o veľkosti 3,5x3,4mm

Obe série sú dostupné vo viacerých variantoch podľa dominantnej vlnovej dĺžky – 365, 375, 385, 395 a 405nm. Spektrum vyžarovaného svetla je pomerne úzke - má šírku len cca 10 nm pre pokles svietivosti o 50%, teda sú to „pravé“ UV zdroje, nie zdroje modrého svetla s malým podielom UV svetla.

Vyššia energia fotónov UV svetla sa prejavila aj vo vyššom napätí na LED v priepustnom smere (Vf), ktoré je o niečo málo vyššie, než sme zvyknutí u bielych LED (ktoré sú v skutočnosti modrými LED s konverziou na biele spektrum) a je na úrovni 3,4 až max 3,9V. Široký vyžarovací uhol (120-150´) je výhodný pre väčšinu aplikácií.

Orientačná cena UV LED je od 0,50 až po 7 Eur/ks v závislosti od typu a dominantnej vlnovej dĺžky, najdrahšie sú 365 nm verzie. Na objednávku vám vieme zabezpečiť vzorky na vývoj ako aj dodávky pre výrobu.

Ak potrebujete viac informácií k UV ledkám, alebo ak máte záujem aj o ďalšie produkty značky KINGBRIGHT, kontaktujte nás prosím na adrese info@soselectronic.sk