Pri opravách je často potrebné merať v rozvádzači, ale zároveň mať voľnosť sa pohybovať, napríklad pri ovládacích prvkoch. Práve pre tieto situácie je navrhnutý multimeter FLUKE 233 s odnímateľným displejom a bezdrôtovým prenosom.

Meracie prístroje od spoločnosti FLUKE sú považované za jedny z najlepších a môžete ich nájsť takmer kdekoľvek. Či už ide o jednoduché skúšačky, napríklad v domácnosti, alebo zložité prístroje v laboratóriách. Veľkej obľube sa tešia aj u profesionálov, ktorí sa spoliehajú na kvalitné a presné prístroje pri každodenných prácach pri opravách strojov a zariadení.

Jedným takým prístrojom je aj multimeter Fluke 233. Na prvý pohľad sa jedná o celkom bežný merací prístroj, ale keď sa lepšie pozriete, objavíte odnímateľný displej, čo je jeho najväčšia prednosť. Tento displej je so základňou prepojený bezdrôtovo až na vzdialenosť 10m (v praxi za priaznivých podmienok aj o niečo ďalej). To vám umožňuje mať ho stále pri sebe a tak sledovať meranú veličinu bez toho, aby ste museli byť v mieste merania. To sa môže hodiť pri opravách väčších strojov, keď napríklad potrebujete v priebehu merania vykonávať aj obsluhu, ale ovládacie prvky sú na inom mieste. Teraz pravdepodobne každému technikovi už iste prišli na um situácie, v ktorých by takýto prístroj ocenil.

Súčasťou odnímateľného displeja je aj niekoľko užitočných tlačidiel. Veľmi často používaná funkcia je zmrazenie aktuálnej hodnoty displeja, ktorú môžete aktivovať tlačidlom HOLD. Ďalšími tlačidlami potom môžete zobrazovať maximálnu, minimálnu alebo priemernú meranú hodnotu, nastavovať rozsah merania a v neposlednom rade zapínať podsvietenie displeja, čo iste oceníte pri zhoršenej viditeľnosti.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou tohto prístroja je podpora True-rms. Vďaka tejto funkcii odmeriate skutočnú efektívnu hodnotu bez ohľadu na priebeh meranej veličiny. Ideálne je to pri meraní prúdov alebo napätí na motoroch riadených frekvenčnými meničmi, kde by bežný multimeter bez tejto funkcie meral značne skreslene. To je samozrejme iba jeden z príkladov využitia. Podpora True-rms sa prejaví presným meraním na všetkých nesínusových signáloch.

Prístroj samozrejme disponuje meraním napätí AC/DC, odporu, kapacity, teploty (pomocou dodávaného čidla), frekvencie, prúdu AC/DC, testu diód a testu spojitosti. Merané veličiny sa prepínajú otočným voličom rovnako, ako na ktoromkoľvek inom multimetri s tým, že si môžete zapnúť ako automatické, tak aj ručné nastavenie rozsahu. Možnosť nastavenia manuálneho rozsahu je vhodná pre pohodlné odčítanie hodnoty, pretože nedochádza k prepínaniu rozsahov, kým sa hodnota ustáli. To môže eliminovať chybné odčítanie nameranej hodnoty a zároveň to zrýchľuje merania.

Čo sa týka mechanického prevedenia, ako je už pri tejto značke zvykom, je robustné, a tak sa nemusíte obávať drobných nehôd, ako napríklad pádu zo stola. Navyše, vďaka pogumovanému povrchu dobre drží a nemá tendenciu skĺzavať. Pre rozmanité merania oceníte aj veľké množstvo voliteľného príslušenstva, ako sú napríklad magnetické závesy ToolPak a veľa rôznych meracích hrotov a svoriek.

Napájanie ako displeja, tak i samotnej základne zabezpečujú batérie v prevedení AA. Displej je osadený dvoma kusmi a základňa troma kusmi týchto batérií.  Navyše, na rozdiel od iných prístrojov, pri výmene batérií nemusíte tento multimeter rozoberať a zaobídete sa tak bez skrutkovača, ktorý nikdy nie je po ruke, keď ho práve potrebujete.

Na záver môžeme FLUKE 233 odporučiť všetkým, ktorí hľadajú kvalitný merací prístroj s jednoduchým a prehľadným ovládaním.

Ak potrebujete ďalšie informácie, alebo máte záujem aj o ďalšie produkty značky FLUKE, radi vám poradíme na info@soselectronic.sk