Oboznámenie zamestnanca so zavedením monitoringu


PREVÁDZKOVATEĽ

Obchodné meno: SOS electronic s.r.o.

Sídlo: Pri prachárni 16, 040 11 Košice

IČO: 31703186

Zastúpený: Ing. Ladislav Rybár - prokúra

Zapísaný v Obchodný register Mestského súdu Košice, oddiel: Sro, vložka č. 5791/V 

(ďalej aj ako „objednávateľ“ alebo „prevádzkovateľ“) 



Ako Váš zamestnávateľ Vám týmto oznamujem, že na pracovisku – v vmiestach prevádzok prostredníctvom kamerového systému jednak za účelom sledovania dodržiavania pracovnej disciplíny

v zmysle § 13 ods. 4 Zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov

(ďalej aj ako „Zákonník práce“).


§13 ods. 4 Zákonníka práce uvádza, že Zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov uskutočňovaných technickými pracovnými zariadeniami zamestnávateľa   a kontroluje elektronickú poštu odoslanú z pracovnej elektronickej adresy a doručenú na túto adresu (ďalej spoločne alebo jednotlivo ako aj „monitorovanie“) bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov  o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania.“ 


Spôsob uskutočnenia kontroly, rozsah kontroly a doba jej trvania


1 .MONITOROVANIE prostredníctvom kamerového systému



Spôsob uskutočnenia monitorovania:

Monitorovanie prevádzok prostredníctvom kamerového systému

Rozsah monitorovania:

monitorovacie zariadenie sa nachádza v priestoroch prevádzok 

Doba monitorovania:

Od Začatia trvania pracovného pomeru na neurčito.

Doplňujúce informácie: 

Zamestnávateľ sa zameriava najmä, nie však výlučne na kontrolu pracovnej disciplíny a s tým súvisiacich pracovných úloh,



Dôležité informácie


  • Agenda osobných údajov v IS Monitorovanie zamestnancov je spracúvaná automatizovanou, prípadne neautomatizovanou technológiou spracúvania. 


  • Osobné údaje v rámci predmetného IS sú spracúvané vlastnými kapacitami prevádzkovateľa IS


  • Vzhľadom na to, že monitorovaním získava zamestnávateľ údaje, ktoré môžu daného zamestnanca identifikovať, hovoríme o osobných údajoch, pričom v tomto vzťahu sa zamestnávateľ považuje za prevádzkovateľa. 

KATEGÓRIE OSOBNÝCH ÚDAJOV, ktoré prevádzkovateľ v danom IS bude spracúvať: 

  • videozáznam


  • KATEGÓRIE PRÍJEMCOV: 

Z predmetného IS sa môžu osobné údaje poskytnúť/sprístupniť nasledujúcim príjemcom: orgány činné v trestnom konaní, občianskom súdnom konaní alebo v rámci konania o priestupku a to v zmysle zákonov č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov, č. 160/2015 Z.z. Civilný sporový poriadok v znení neskorších predpisov, č. 301/2005 Z. z. Trestný poriadok v znení neskorších predpisov a i. 


  • ZVEREJŇOVANIE: Osobné údaje z tohto IS nie sú zverejňované. 



Informačná povinnosť prevádzkovateľa

(ďalej aj ako „zásady OOÚ“)

podľa čl. 13 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov (ďalej len „Nariadenie“) v súlade s

§ 19 zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov (ďalej len „zákon“).


PREVÁDZKOVATEĽ

Obchodné meno: SOS electronic s.r.o.

Sídlo: Pri prachárni 16, 040 11 Košice

IČO: 31703186

Zapísaný v Obchodný register Mestského súdu Košice, oddiel: Sro, vložka č. 5791/V

Kontaktné údaje prevádzkovateľa:

Kontaktná osoba: Hedviga Szökeová


tel. +421905807444

e-mail: hedviga.syzokeova@soselectronic.sk

adresa: Pri prachárni 16, 040 11 Košice 



MONITOROVANIE ZAMESTNANCOV


Účel spracúvania osobných údajov : monitorovanie zamestnancov z dôvodu sledovania a dodržiavania pracovnej disciplíny v zmysle Zákonníka práce prostredníctvom kamerového systému. Monitorovanie prostredníctvom kamerového systému je zavedené na pracovisku na ktorom dochádza k priamej manipulácii s tovarom a jeho balením. Monitorovanie je zavedené z dôvodu vyjasnenia reklamácií zo strany zákazníka a nezrovnalostiam pri samotnom balení tovaru.

Názov IS

Monitorovanie zamestnancov – kamerový systém /IS45/

Právny základ

Oprávnený záujem v zmysle článku 6 ods. 1 písm. f) Nariadenia. 

Hlavným oprávneným záujmom je uplatnenie § 13 ods. 4 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov pri kumulatívnom naplnení obligatórnej podmienky oboznámenia zamestnancov.

Kategórie príjemcov

Orgány verejnej moci podľa príslušných právnych predpisov, 

poverení zamestnanci


Kamerový systém

60 dní

Kategórie osobných údajov

obrazový záznam z kamerového systému, podobizeň dotknutej osoby, hlas a iné identifikátory


Kategórie dotknutých osôb

Zamestnanci prevádzkovateľa


Informácia o existencii autorizovaného rozhodovania vrátane profilovania

Neuskutočňuje sa

Cezhraničný prenos osobných údajov

Neuskutočňuje sa



Automatizované rozhodovanie vrátane profilovania sa neuskutočňuje.


     Za účelom maximálnej ochrany Vašich osobných údajov sme ako Prevádzkovateľ prijali primerané personálne, organizačné i technické opatrenia. Našim cieľom je v čo najväčšej miere zabrániť, resp. znížiť riziko úniku, zneužitia, zverejnenia alebo iného použitia Vašich osobných údajov. V prípade, ak by nastala skutočnosť, ktorá pravdepodobne povedie k vysokému riziku pre práva a slobody fyzických osôb, ako dotknutá osoba budete bezodkladne kontaktovaná (čl. 34 Nariadenia).

     V záujme zachovania zásad spracúvania osobných údajov, ktoré ustanovuje Nariadenie ,ako aj zákon, najmä zásady minimalizácie osobných údajov, požadujeme od Vás ako od dotknutej osoby iba tie osobné údaje, ktoré nevyhnutnou zákonnou alebo zmluvnou požiadavkou pre naplnenie účelu ich spracúvania. Upozorňujeme Vás, že neposkytnutie týchto povinných údajov nevyhnutných na uzatvorenie zmluvy môže mať za následok neuzavretie zmluvného vzťahu.

Dotknutou osobou je fyzická osoba, ktorej osobné údaje spracúvame. Dotknutá osoba ste VY ako zamestnanec. Dotknuté osoby, o ktorých sú spracúvané osobné údaje v našich informačných systémoch pre konkrétne vymedzené účely disponujú nižšie opísanými právami, ktoré si môžu uplatniť písomne alebo elektronicky u kontaktnej osoby prevádzkovateľa. 


PRÁVA DOTKNUTÝCH OSÔB



Oboznámenie zamestnanca so zavedením monitoringu

1. Právo na prístup k osobným údajom

Znamená právo od kompetentnej osoby získať potvrdenie o tom, či dochádza k spracovávaniu osobných údajov dotknutej osoby, ktorá svoje právo uplatňuje/uplatnila. Znamená právo od kompetentnej osoby získať prístup k týmto údajom. 

Každá dotknutá osoba má právo a nárok na prístup k informáciám a to o:

  • Účeloch spracovávania

  • Kategórii dotknutých osobných údajov

  • O dobe spracovávania a uchovávania

  • O okruhu príjemcoch

  • O postupe v každom automatickom spracovávaní, prípadne následkoch takéhoto spracovávania

  • A iné ( čl. 15 Nariadenia)

Ako prevádzkovateľ máme právo použiť všetky primerané, dostupné opatrenia slúžiace k overeniu totožnosti dotknutej osoby, ktorá žiada o prístup k údajom a to najmä v súvislosti s online službami a identifikátormi. Na základe žiadosti dotknutej osoby vystaví prevádzkovateľ potvrdenie o tom, či sa spracovávajú osobné údaje dotknutej osoby, ktoré sa jej týkajú. Pokiaľ tieto údaje prevádzkovateľ spracováva, na základe žiadosti vystaví kópiu týchto osobných údajov dotknutej osoby. Prvá kópia a jej vystavenie je bezplatné. Akékoľvek ďalšie kópie o ktoré osoba žiada prevádzkovateľ spoplatní, teda bude za ne účtovať poplatok zodpovedajúci iba administratívnym nákladom, ktoré mu vzniknú vystavením kópie. Pokiaľ osoba žiada o informácie prostredníctvom elektronických prostriedkov, poskytnú sa jej v bežne používanej elektronickej podobe napríklad prostredníctvom emailu ak nepožiada o iný spôsob.


2. Právo na presnosť osobných údajov

Ako dotknutá osoba máte právo na to, aby osobné údaje ktoré ste poskytli prevádzkovateľovi preniesol ďalšiemu prevádzkovateľovi v bežne používateľnom a strojovo  dotknutej osoby alebo na základe zmlúv a ich spracovanie prebieha formou automatizovaných prostriedkov.


3.Právo na obmedzenie spracovávania    

Predstavuje možnosť uplatniť si toto právo, ak ako dotknutá osoba napadnete správnosť osobných údajov a ostatných náležitostí v zmysle článku 18, recitálu 67 Nariadenia, a to formou dočasného presunutia vybraných osobných údajov do iného systému spracovávania, zamedzenia prístupu používateľov k vybraným osobným údajom alebo dočasné odstránenie.


4.Právo namietať

Právo dotknutej osoby kedykoľvek namietať voči spracovávaniu jej osobných údajov z dôvodov týkajúcich sa jej konkrétnej situácie. Namietať spracovávanie jej osobných údajov môže na základe: 

- právneho titulu plnenia úloh realizovaných vo verejnom záujme alebo pri výkone verejnej moci, alebo  právneho titulu oprávneného záujmu prevádzkovateľa

- spracovávania osobných údajov na účely priameho marketingu

- spracovávania na účely vedeckého či historického výskumu alebo na štatistické účely

V primeranom čase doručenú námietku posúdime. V takomto a v tomto prípade z našej strany nesmie ďalej dochádzať k spracovávaniu osobných údajov. Teda tieto osobné údaje nesmieme ďalej spracovávať ak nedôjde k preukázaniu že osobné údaje spracovávame z dôvodu nevyhnutných oprávnených záujmov, ktoré neprevažujú nad právami alebo záujmami dotknutej osoby, alebo dôvody na uplatnenie právneho nároku. 


5.Právo na opravu


Pokiaľ o Vás ako prevádzkovateľ evidujeme nesprávne osobné údaje máte právo na opravu. Zároveň máte ako dotknutá osoba právo na doplnenie neúplných osobných údajov. Ako prevádzkovateľ vykonáme opravu, poprípade doplnenie osobných údajov a to bez zbytočného odkladu po tom čo nás ako dotknutá osoba požiadate.


6.Právo podať návrh na začatie konania

Ako dotknutá osoba máte právo podať návrh na začatie konania Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky, pokiaľ máte pocit a domnievate sa, že došlo k porušeniu vašich práv v oblasti ochrany osobných údajov


7.Právo na výmaz

Právo na takzvané „zabudnutie“ tých osobných údajov, ktoré sa týkajú dotknutej osoby. Vzhľadom na svoju povahu, ako aj závažnosť je však toto právo dotknutej osoby v istej miere obmedzené stanovením ďalších predpokladov, t.j. po uplatnení tohto práva dotknutou osobou prevádzkovateľ bez zbytočného odkladu vymaže osobné údaje  a to ak je splnený niektorý z nasledujúcich predpokladov:

  • Osobné údaje už pre účely na ktoré sa získali, alebo inak spracovávali nie sú potrebné

  • Dôjde dotknutou osobou k odvolaniu súhlasu na základe ktorého sa spracovávanie vykonáva

  • Osobné údaje sa spracovávajú nezákonne

  • Dotknutá osoba namieta voči spracovávaniu osobných údajov

  • Dôvodom pre výmaz je splnenie povinnosti zákona, osobitného predpisu alebo medzinárodnej zmluvy, ktorou je Slovenská republika viazaná

  • Osobné údaje sa získali v súvislosti s ponuku služieb informačnej spoločnosti osobe mladšej ako 16 rokov

Dotknutá osoba nemá a nebude mať právo na výmaz osobných údajov a to za predpokladu, že ich spracovávanie je potrebné na:

  • Splnenie povinnosti podľa zákona, osobitného predpisu alebo medzinárodnej zmluvy, ktorou je Slovenská republika viazaná, alebo na splnenie úlohy realizovanej vo verejnom záujme alebo pri výkone verejnej moci zverenej prevádzkovateľovi

  • Uplatnenie práva na slobodu prejavu a na informácie

  • Účely archivácie vo verejnom záujme, na účely historického alebo vedeckého výskumu, či na štatistické účely, pokiaľ je pravdepodobné, že právo na výmaz znemožní alebo sťaží závažným spôsobom dosiahnutie cieľov takéhoto spracovávania

  • Z dôvodov verejného záujmu v oblasti verejného zdravia

  • Preukazovanie, obhajovanie alebo uplatňovanie právnych nárokov

Prevádzkovateľ výmaz osobných údajov dotknutých osôb vykoná na základe žiadosti, a to bez zbytočného odkladu, ihneď po tom čo vyhodnotí, že žiadosť dotknutej osoby je dôvodná.



Ako zamestnanec spoločnosti SOS electronic s.r.o.,  (ďalej aj ako  „zamestnávateľ), 

týmto beriem na vedomie, že zamestnávateľ na pracovisku zaviedol monitorovanie dodržiavania pracovnej disciplíny v zmysle § 13 ods. 4 Zákonníka práce a ako dotknutá osoba v rámci spracúvania mojich osobných údajov pre vyššie vymedzený účel v rámci predmetného IS podpisom tohto dokumentu beriem na vedomie svoje práva a povinnosti podľa čl. 13 Nariadenia – príloha č. 1 tohto oboznámenia.


Poradové

 číslo

Titul, meno, priezvisko

Pracovná pozícia

dátum

podpis

1





2





3





4





5





6





7





8





9





10





11





12





13





14





15





16





17





18





19





20






Doleuvedení zamestnanci odmietli uviezť svoj podpis ako verifikáciu oboznámenia sa s monitorovaním, napriek skutočnosti, že k oboznámeniu zamestnancov došlo. Svedok 1 a 2 svojim podpisom potvrdzujú, že uvedený zamestnanec bol oboznámený so zavedením monitorovania i zásadami spracúvania OÚ za ich prítomnosti.  


Poradové číslo

Titul, meno, priezvisko

Pracovná pozícia

Svedok 1

Meno, priezvisko

Svedok 1

podpis

Svedok 2

Meno, priezvisko

Svedok 2 podpis