Často dostávam od kandidátov otázku, ako bude vyzerať ich prvý deň v práci. Trápi ich neistota z nového prostredia, nových kolegov, nových pravidiel, nového šéfa… Úplne rozumiem ich pocitom, sama som tým už v živote párkrát prešla.

Nerob iným to, čo nechceš, aby iní robili tebe,“ povedal vraj kedysi slávny mysliteľ a filozof Konfucius. V tomto prípade jeho myšlienka platí dvojnásobne, a preto sa ňou riadim pri nových kolegoch, ktorých ako HR manažérka uvádzam do nášho tímu. Absolvovať prvý deň – alebo u nás Welcome Day – v priateľskej, uvoľnenej atmosfére, bez stresu a získať čo najviac nových poznatkov – to je náš vytýčený cieľ pri každom novom kolegovi.

obr2780_p68a8c3d424bd.jpg

Ako vlastne u nás prvý deň – alebo Welcome Day – prebieha?

Treba povedať, že to nespočíva iba v samotnom nástupe. Tomuto dňu predchádza niekoľko dní prípravy adaptačného plánu, do ktorého je zapojená značná časť kolegov – od recepcie cez ekonomické oddelenie, šéfov oddelení, školiteľov, našu firemnú SOS Academy až po samotného riaditeľa spoločnosti, ktorý každého nového kolegu osobne privíta. Prvý deň sú noví kolegovia ešte pod ochrannými krídlami HR oddelenia, preto je mojou úlohou urobiť všetko pre to, aby u nás nadobudli pocit istoty a tešili sa na ďalšie dni v práci.

 

Naposledy som Welcome Day absolvovala s Majkou, ktorá k nám nastúpila na oddelenie marketingu. Milého privítania sa jej dostalo už na recepcii od našej empatickej kolegyne Hedy, ktorá má milé slovo a priateľský úsmev pre každého prichádzajúceho. Po vybavení nevyhnutnej administratívy som Majke odovzdala uvítací balíček a následne ju previedla po firemných priestoroch. Pri káve som jej porozprávala o našom firemnom živote: ako pracujeme, čo kde môže nájsť, čo ako používať a podobne. 

 Noví kolegovia a hlavne zistiť, kde je kuchynka 

 Majka sa zoznámila s prostredím na jednotlivých oddeleniach a obhliadku sme zakončili na oddelení marketingu, jej novom pracovisku. Kolegovia na oddelení sa na ňu už tešili a vôbec toto nadšenie neskrývali. Okrem milých a vtipných slov prichystali pre Majku aj tašku plnú prekvapení, do ktorej každý člen tímu vložil malý symbolický darček. Knihu, čaj, čokoládu, ale aj voňavú klobásu (to je náš interný vtip). No čo povedať, ťažko sa Majke odchádzalo od nových kolegov, ale v programe sme museli pokračovať.

obr2780_p2cc88cd50a49.jpg

Nasledovali základné nevyhnutné školenia od šéfa IT oddelenia. Majka dostala notebook, monitor a technické vybavenie s potrebnými inštrukciami. Po IT školení nasledoval prvý spoločný obed s novými kolegami v našej firemnej jedálni. Dobrá nálada pri obede naznačovala budúce dobré vzťahy na oddelení. 

Otázky? Všetky vám zodpovieme

 Poobede Majku osobne privítal aj náš najvyšší šéf (vzrastom aj funkciou) – riaditeľ spoločnosti. Porozprával jej o histórii a súčasnosti firmy, našej strategickej orientácii. 

Zvyšok prvého dňa som s Majkou strávila na HR oddelení. Oboznámila som ju s našou organizačnou štruktúrou, pracovným poriadkom a firemným intranetom. Rozprávali sme sa o našej firemnej kultúre, možnostiach vzdelávania, firemných benefitoch. Majka dostala priestor na pripomienky či otázky a na všetko som sa jej snažila odpovedať. 

 Welcome Day je možnosť pre každého nového človeka v SOS electronic zoznámiť sa s prostredím a dozvedieť sa o jeho budúcej práci čo najviac. Už teraz sa tešíme na ďalších nových kolegov. 


Mgr. Mária Sesztáková 
Manažér ľudských zdrojov