30 rokov skúseností v krátkych odkazoch

SOS electronic funguje na európskom trhu už 30 rokov. Tvorí ju 6 pobočiek, 15 oddelení a 100 zamestnancov. S niektorými spolupracujete denne, niektorých poznáte len podľa mena v emaile. Požiadali sme preto všetkých manažérov oddelení, aby zozbierali zopár svojich myšlienok a napísali vám, čo pre nich 30 rokov fungujúcej spoločnosti znamená. Čo by chceli odkázať svojim zákazníkom, obchodným partnerom a svojmu tímu.
Toto je archívny článok z 06.04.2021. Niektoré informácie v ňom už nemusia byť aktuálne a v zhode so súčasným stavom. V prípade pochybností Vám radi poskytneme aktuálne informácie.

Firma nerobí rozhodnutia, robia ich ľudia!

Ján Michalko
Manažér predaja
V SOS electronic už nejaký ten rok pôsobím. Mám na oddelení veľa kolegov, sú veľmi rôznorodí a ja som rád, že môžem s nimi pracovať. Každý z nich je veľmi hodnotný človek. Túto firmu tvoríme už 30. rok. Mnohí z nás sú tu už dlhšiu dobu a fluktuácia zostáva nízka. Zostáva to pre mňa záhadou, ale uvedomujem si, že na tom má veľkú zásluhu hlavne človek, ktorý túto firmu vedie.

Mať tridsať rokov, to je u človeka ten najlepší vek. Je zrelý, plný sily, elánu. Je skúsený a ešte stále má odvahu zbierať nové skúsenosti aj za cenu menšieho zakopnutia. Tak nech takáto zostáva aj naša SOS electronic. Bol by som rád, keby sme aj naďalej boli nielen zodpovedný distribútor, ale aj spoľahlivý partner, ktorý kráča na ceste spolu so zákazníkom.

Kolegovia - to čo robíme, tvoríme spolu. Nech nám zostane takáto spolupatričnosť, akú máme teraz. Nech nám zostane viera, že to čo chceme, čo si vysnívame, to zvládneme.



Sklad vtedy a teraz

Ľudmila Liptáková
Manažér skladu a logistiky
Keď si porovnám štatistiku z prvých rokov po založení firmy, tak mi vychádza, že počas prvých mesiacov sme prijali zopár kíl tovaru a zvládali sme to tri ženy. Teraz hovoríme o pravidelných stovkách kíl denne a viac ako štyroch tonách týždenne.  Dnes sa už bez  pomoci našich zdatných 9 kolegov a obratného paletového vozíka ani nepohneme. Aktuálne máme 26 špeditérov, ktorí si u nás občas aj postoja v rade, kým sa objemnejšie zásielky naskladnia. A to si neustále pripomíname, že predávame mikroelektroniku.

 Dnes nám totiž v sklade na každom kroku pomáha technológia. Bezpečnosť, rýchlosť, presnosť sú parametre, ktoré sú v sklade podstatné. Už pri vstupe do skladu (kamery, snímač odtlačku prsta) alebo počas práce v ňom (germicídny žiarič). Pri manipulácií s tovarom (napr. robovozík vytvorený univerzitným tímom špeciálne pre nás), až po skenovanie pri príjme a kontrole alebo vážení, prípadne balení tovaru vákuovou baličkou pre citlivé komponenty. Je to nezastupiteľný pomocník.
Ja by som bola rada, keby sa našej SOS-ke darilo aj naďalej takto rásť a zveľaďovať. A zároveň, nech si dokážeme udržať dobré meno u zákazníkov. Vždy sme pracovali na tom, aby sme si zachovali ich dôveru a v tomto by sme radi pokračovali.

Chcela by som popriať svojim ľuďom hlavne zdravie. V posledných týždňoch sme všetci videli alebo zažili, ako rýchlo sa dá naštrbiť alebo úplne stratiť. Buďme zdraví a spokojní.



Dodávame správne riešenia

Jozef Jarábek
Manažér nákupu
Pred 30 rokmi začala spoločnosť SOS electronic svoju podnikateľskú činnosť s mnohými ťažkosťami vo všetkých aspektoch. Ja som rád, že napriek rôznym výzvam sa naša spoločnosť neustále rozvíja, dosahuje dobré obchodné výsledky a buduje si pevnú pozíciu v distribúcii elektronických súčiastok. Dúfam, že aj v budúcnosti bude naďalej dosahovať úspechy, budovať a tvoriť jednotný a profesionálny tím ľudí, ktorý bude spoločne prispievať k dosahovaniu cieľov. Zostaňme verní sloganu spoločnosti „Supplier of Solutions“, t. j. neustále poskytovať zákazníkom tie najlepšie riešenia.

Prajem všetkým svojim kolegom, zákazníkom a priateľom spoločnosti, aby boli zdraví, šťastní a úspešní! A v mene nákupného oddelenia by som rád zaželal všetkým zamestnancom spoločnosti k 30. výročiu založenia SOS electronic - Všetko najlepšie do ďalších spoločných rokov!



Verím svojím ľuďom, prináša to výsledky

Rastislav Talárovič
Manažér marketingového oddelenia
30 rokov - to je už multigeneračná firma. U nás dokážu navzájom efektívne spolupracovať "nabudený mlaďas" s "ostrieľaným dôchodcom". :-) Úprimne, ešte stále ma príjemne udivuje, akú nízku mieru fluktuácie si dokážeme udržať aj po toľkých rokoch a v týchto turbulentných časoch. SOS-ka jednoducho nedáva dôvody na zásadnú nespokojnosť a dobrovoľný odchod.

Práve naopak - sloboda v práci a rozhodovaní, dôvera manažmentu, empatické a priateľské prostredie, ako aj obrovský priestor pre sebarealizáciu. Skrátka, úspech tejto firmy stojí na ľuďoch. Všetko, čo sme dosiahli, je vďaka nim. O to viac ma teší, že vloženú dôveru sme sa s naším marketingovým tímom pretavili do špičkového a moderného digitálneho marketingu, ktorým inšpirujeme mnohé firmy na Slovensku ale aj v zahraničí. Dokonca o tom chodíme aj prednášať na rôzne konferencie. :-) Len nezaspať na vavrínoch...

A preto želám našej firme, ako aj všetkým ľuďom v nej, aby boli lepší ako včera a horší ako zajtra!



Robíme kvalitnejší transport k zákazníkovi

Anna Varga
Manažér logistického oddelenia
Logistické oddelenie funguje od roku 2018 a je najmladšie oddelenie v našej firme. Pravidelne tvorí prehľad o prepravných nákladoch, tranzitných časoch a prípadných nečakaných faktoroch. Tieto parametre vyhodnocuje a následne ponúka hotové riešenia pre jednotlivé oddelenia. Veľmi ma teší, že naše oddelenie si v SOS electronic rýchlo vybudovalo spoluprácu s každým oddelením v rámci firmy, kde je potrebné realizovať transport. Sme radi, že sa nám darí znižovať náklady prepravy a zároveň sme spokojní, že s kvalitnejším výberom budujeme pevnejšie vzťahy so zákazníkmi aj s prepravnými spoločnosťami. Pre SOS-ku prajem ďalších úspešných 30 rokov a želám jej, aby dosahovala aspoň také pozitívne výsledky, ako v posledných mesiacoch.

Prajem nám všetkým, aby našu firmu poznalo stále viac a viac zákazníkov a aby naša firma dokázala napredovať a vyvíjať sa v smere automatizácie a digitalizácie. Pevné zdravie, úsmevy na tvári, spokojnosť a pohodu.




Tak ako rybárčenie, aj obchodovanie si vyžaduje trpezlivosť a dobrú náladu

Imre Gall
Obchodný manažér Maďarsko
Aj maďarský obchodný tím má za sebou zopár úspešných rokov pôsobenia. Na niektorých našich zákazníkov máme obzvlášť dobré spomienky. S jedným klientom som napríklad išiel aj na ryby. Začali sme nenápadne súťažiť o to, kto uloví najväčšiu rybu. Môj klient mal na rozdiel odo mňa seriózny rybársky výstroj a drahé návnady. Ja som si stihol zohnať iba bežný rybársky prút a návnadu z miestneho obchodu. Prvú väčšiu rybu som ulovil ja, bol to sumec okolo 3kg. Ale uznávam, na konci sa aj klient mohol pochváliť veľkým kaprom. Keď sa teraz stretneme a spomenieme si na ten príbeh, každý sa na to dívame inak. Pre mňa zostáva najväčšia ryba tá moja a pre neho tá jeho. :)
Čo budúcnosť? Bol by som rád, keby sme si u nás v spoločnosti zachovali prístup zameraný na ľudí, tzn. najväčšia hodnota je v srdciach a dušiach našich zamestnancov. A aby naša spoločnosť zvládla prekážky valiace sa pred nami minimálne tak dobre a rýchlo, ako sa to preukázalo za posledný rok.

Svojmu tímu ľudí odkazujem mu, aby sa nikdy neprestal učiť, pretože život im neprestane dávať lekcie. A samozrejme, majme pri tom veľa radosti, zábavy a smiechu. :-)



Udržujeme si ľudskosť a slobodu v rozhodovaní

Mária Sesztáková
Manažér personálneho oddelenia
O našej firme by som vedela veľa rozprávať. Robím to pravidelne pri nástupe nových kolegov. Rada by som však spomenula niečo, čím sa líšime od väčšiny firiem. “Vy ste taká rodinná firma” - toto som viackrát počula od našich obchodných partnerov. Áno, presne tak, “rodinná”. Ľudskosť, sloboda v rozhodovaní a etické zásady sú našimi sprievodcami pri našej každodennej práci. V dnešnej dobe je to už skôr vzácnosť, ale možno aj vďaka tomu teraz slávime 30 rokov úspešného fungovania na trhu.
Vážme si a starajme sa o služobne starších, pretože ich pracovné a životné skúsenosti sú pre firmu nenahraditeľné. Pritom však myslime na budúcnosť, vychovávajme si našu mladú generáciu, ktorá prináša nový, svieži “vietor”, novú energiu, progresívne myšlienky a odovzdávajme jej naše skúsenosti, našu firemnú kultúru. 

A nezabúdajme na našich blízkych aj vzdialených “rodinných príbuzných” - na našich zákazníkov, obchodných partnerov, našich fanúšikov, ale aj na tých, ktorí nás ešte zatiaľ nepoznajú. Pristupujme k nim s vysokým stupňom profesionality, ale zároveň zostaňme ľudskí. Tak, ako sme to úspešne robili doteraz. Happy Birthday, SOS electronic!

Prajem tejto firme ešte veľa krásnych a úspešných rokov. Nech sa naša firemná “rodina” rozrastá o nových členov, ktorí zdieľajú rovnaké morálne hodnoty.



Všetko má svoj vývoj

Pavel Krátky
Manažér predaja Česká republika
Prvé roky SOS electronic v Českej republike si z nášho oddelenia pamätá už len jeden môj kolega, pán Kocián. Ostatní sme sa pridali už do dobre zabehnutej firmy. Pre zaujímavosť, mám pár míľnikov: 5.4.1991 zápis do obchodného registra, 2.5.2000 zahájená prevádzka na Hybešovej ulici v Brne, 7.1.2002 sme začali pracovať v informačnom systéme K2 a od roku 2019 silne pracujeme na digitalizácii. Spoločnosť už od svojho založenia importovala nové moderné súčiastky zo zahraničia, napr. ako prví sme predávali USB prevodníky FT232RL od FTDI. Ako prví sme priniesli na trh Quectel NB IoT moduly a moduly pre 5G.

Prial by som si, aby SOS electronic pomáhala so zavádzaním nových moderných elektronických súčiastok do výroby u zákazníkov aj nasledujúcich 30 rokov. A zároveň, aby si každý zákazník u nás našiel niečo nové, či už ide o študentov, školy, vývojové, osadzovacie či servisné firmy.

Kolegovia, želám vám veľa zdravia, nech nájdeme nový impulz pre jeho udržiavanie v tejto novej dobe. A samozrejme, bol by som rád, aby sa nám aj naďalej darilo prekonávať prekážky a mali sme radosť z práce.



Viem, že tu pracujú zodpovední ľudia 

Renáta Tančáková
Finančný a prevádzkový manažér
Doteraz sa pamätám na pocit, keď som prvýkrát vchádzala do spoločnosti SOS electronic na pohovor na pozíciu Finančného manažéra. Bývala som v blízkom okolí firmy a často som okolo nej prechádzala s myšlienkou na to, "čo za firma sídli vo vnútri", tu by som chcela pracovať. Ako finančník som mala finančné zdravie firmy načítané a dôveru vo mne vzbudzovalo aj partnerstvo so silným nemeckým holdingom Conrad Electronic. Proste som verila, že vo firme pracujú zodpovední ľudia a prvým dojmom som nadobudla presvedčenie, že je tomu tak. Prajem si, aby SOS electronic pôsobila prorastovo na trhoch minimálne ďalších 30 rokov a možno aj rovno 100 rokov. Nezastavujme, učme sa, automatizujme, digitalizujme všetky procesy a činnosti vo firme aj naďalej.

Kolegovia - prajem vám, aby sme si udržali ten pracovný entuziazmus, ktorý v každom z vás vidím. Vlastný hnací motor, to zapálenie a empatia nech s nami zostáva a nezabúdajte na svoje zdravie.



SOS electronic nie je iba firma, sú to najmä ľudia

Erika Kačírová
Manažér predaja Slovensko

Čo mi napadne prvé, keď poviem 30 rokov SOS? Rok 1991, dva roky po revolúcii. Obdobie novodobých "podnikateľov" v bordových sakách, s mobilnými telefónmi za pásom. Tak, ako sa rýchlo objavili, tak rýchlo aj zmizli. No boli aj takí, ktorí to mysleli vážne... Presne tak, ako malá hŕstka nadšencov, ktorí našli odvahu riskovať a spolu s našim terajším šéfom odísť z vtedajšieho zamestnania. Veľká odvaha, veď prakticky od nuly budovali novú firmu. Osobne si myslím, že bez ich enormného nasadenia a zručností by táto firma dnes neexistovala. A o tom, že svoju prácu milujú a robia ju dobre, svedčí aj to, že ju robia v SOSke dodnes a s rovnakým entuziazmom a láskou.
Všetci na našom predajnom oddelení si s pokorou uvedomujeme, že sme tu vďaka vám, našim zákazníkom. Podporujeme sa navzájom, učíme sa od vás, pomáhame si, a preto sa vám chceme úprimne poďakovať za spoluprácu a priazeň, ktorú nám po celé tie roky preukazujete.

Prajem firme veľa takých skvelých zákazníkov ako je firma Telux, RMC, CRT a mnohí iní, ktorí s nami vydržali od začiatku. Prajem nám, aby každý nový zamestnanec, ktorý pribudne do našej firmy, robil svoju prácu s takou láskou, ako to robí náš tím a priniesol niečo nové, čo nás posunie vpred. Prajem nám všetkým, aby nás už viac neznepokojovali žiadne krízy, ktoré nás odvádzajú od našej práce, ktorú máme radi.

Viete, SOS electronic nie je iba firma. Sú to najmä ľudia, ktorí ju tvoria. A musím povedať, že u tejto firmy od majiteľa cez sekretariát až po sklad sú skvelí ľudia. Poznám ich už veľmi dlho a sú mi už ako rodina. Čo viac dodať?



Mať pevný cieľ si vyžaduje odvahu

Ingeborg Schallerová
Manažér predaja Nemecko, Rakúsko
Patrím medzi tých, ktorí si v tejto firme pamätajú takmer jej začiatky. V porovnaní s tým, koľko je nás teraz, nás bola predtým naozaj iba hŕstka. Chceli sme obchodovať s elektronickými súčiastkami, rozvíjať sa a budovať firmu. Ja som rada za všetky roky a udalosti, ktoré sa udiali. Nebolo to vždy jednoduché a občas sa očakávania líšili od reálnych výsledkov. V globále však musím povedať, že sme urobili kus dobrej práce. Začala som na nákupe a neskôr som prešla na predajné oddelenie pre nemecký a rakúsky trh. Za posledných pár rokov sme si upevnili vzťahy so zákazníkmi, posilnili tím o skvelých ľudí, s ktorými úspešne doťahujeme obchodné projekty. Stanovili sme si ciele a tie postupne plníme.

Svojmu tímu želám, aby náš rast pokračoval. Hľadajme nové možnosti pre obchod, udržujme si dobré vzťahy so zákazníkmi a vážme si ich. Zavádzajme do svojich každodenných činností nové veci a využívajme ich. A samozrejme, tešme sa spoločne z úspechov.



Spoločnosť vie rásť iba ak ľudia, ktorí ju tvoria, chcú rásť a vzdelávať sa

Ján Seszták
Konateľ SOS electronic

Za tých 30 rokov, čo tvoríme túto firmu, sme zažili veľa. Dosiahli sme veľa úspechov, lámali rekordy, implementovali nové procesy, technológie, prijímali a zaúčali nových ľudí. Riešili sme pri tom aj problémy, či výzvy, ktoré priniesol život (krízové obdobia, nezmyselnú certifikáciu všetkých súčiastok, alokačné situácie, či zmeny v zákonoch). Za všetkým bol ten najpodstatnejší cieľ - spokojný zákazník. Som pyšný na to, že sme vo všetkých týchto situáciách boli stále všetci spolu a ťahali za jeden povraz. Problémy, výzvy sme vždy spolu ustáli a poučili sa, pri úspechoch sa spolu tešili a oslavovali.

Spomínam na naše prvé pracovné projekty: skladanie regálov, prvú počítačovú sieť, tvorbu prvého katalógu, spustenie predaja s prvou várkou asi 1000 typov súčiastok. Na prvú objednávku od pána Malasta z firmy Inoma, neuveriteľnú spoluprácu s firmou Telink, otcovské rady pána Opatrného. Na moment vzniku jednej z prvých webstránok na Slovensku, prvého webshopu, implementácii softvérov, postavenia logistického centra, našu internacionalizáciu, výstavy doma a v zahraničí, ale aj komunikáciu s dodávateľmi a zákazníkmi z celého sveta, či digitalizáciu v posledných rokoch. Učili sme sa za pochodu vtedy a robíme to dodnes. 

Každý, kto príde pracovať do SOS electronic, si je vedomý toho, že očakávame jeho neprestajné vzdelávanie sa a rast.
 
Pri tomto našom výročí nášmu tímu odkazujem, že je pekné a dôležité poznať minulosť a jej míľniky, byť na ňu hrdý. Výročie je iba jeden okamih a pred nami je naša budúcnosť. Budúcnosť s víziou ďalšieho budovania špecializovaného medzinárodného distribútora. S víziou ďalšieho rastu spolu s našimi zákazníkmi, ktorým pomáhame dennodenne implementovať tie najnovšie a najlepšie riešenia do ich výrobkov.

Nie je to jeden cieľ s termínom o 10, 20 či 30 rokov. Toto je o ceste a o radosti, spokojnosti a úspechoch počas každého dňa.


Súhlasíte s nami? Chceli by ste nám niečo odkázať?


Súvisiace články

Súhlasíte s ukladaním cookies?
Vitajte na stránkach SOS electronic. Skôr než vstúpite do nášho online sveta, vás chceme požiadať o možnosť ukladania súborov cookies do vášho prehliadača. Váš súhlas nám pomôže zobrazovať stránku bezchybne, merať jej výkon a sledovať ďalšie štatistiky. Okrem toho Vám môžeme prinášať ponuku našich produktov a služieb šité doslova na mieru. Cookies poskytujeme aj tretím stranám. No u nás ste v bezpečí.
Správne fungovanie webu
Stabilnejšia technická kontrola
Lepšia marketingová ponuka

Viac o súboroch cookies
Viac o spracovaní osobných údajov

Nevyhnutné Len vybrané Prijať všetky cookies